söndag 13 juli 2014

Söndagsrecept

Söndag igen, även under semestern flyger veckorna fram. Idag är solen frånvarande, iaf i min del av landet, då passar det ju bra att stå i köket. Så här kommer ett recept på goda italienska köttbullar.

Polpette alla casalinga (5 personer)
Gör tomatsåsen först.
Olja
Två vitlöksklyftor delade i två halvor
1 burk skalade tomater
1 msk tomatpure
2 tsk socker
Salt och svartpeppar
Värm oljan i en kastrull och lägg i vitlöken, låt detta värmas i ca 5 min. Ta sedan bort vitlöken.
Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka upp. Dra ner värmen och låt tomatsåsen puttra på spisen i minst 40 minuter.
Börja med köttbullarna
50 g kantfritt vitt bröd
Mjölk
500 g blandfärs
2 rivna vitlöksklyftor
1 liten bunt bredbladig persilja
1 tsk rivet citronskal
2 ägg
25 g riven parmesanost
Salt o peppar
Vetemjöl till panering
Olja till fritering/stekning
Smula sönder brödet i en skål häll över mjölk så det knappt täcker brödet.  Låt stå 10 minuter.
Blanda ner köttfärsen i brödet och rör om, tillsätt övriga ingridienser, dock INTE mjöl.
Rör till smidig massa, forma köttbullar.
Häll ut mjöl på ett fat och rulla köttbullarna i mjölet.
Hetta upp ganska mycket olja i en stekpanna, 5 mm upp i pannan, lägg i köttbullarna och platta till dem något.
Stek köttbullarna ca 3 min på var sida, till de är frasiga utanpå.
Lägg köttbullarna i tomatsåsen när de är färdigstekta, rör om försiktigt och låt allt sjuda tillsammans i ca 10-20 minuter.

Gjorde detta till min familj för ett par veckor sedan och de älskade rätten och faten var helt tomma när middagen var över.
En äkta italiensk vardagsrätt. Smaklig måltid!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar