onsdag 2 juli 2014

Rädd kille

Så var det Sverigedemokraternas dag i Almedalen under tisdagen. Intressant. Har så svårt att förstå vad som får människor att rösta på dem så jag bestämde mig verkligen för att lyssna på hela Åkessons tal. Jag gjorde även lite bakgrundsstudie genom att se programmet där psykolog Paris samtalar med partiledare under en timma. Jag såg programmet med Åkesson. Allt för att sätta mig in i hans tankar, ideologi och vad det är som får honom och hans parti att öka i popularitet.

En sak är säker, Åkesson är vältalig, han är retoriskt mycket begåvad. Han är också mycket väl medveten om att hans väljare kan plockas från vänster. Han lägger hela sitt resonemang på folkhemstanken. Det är tal om att älska Sverige, att ge pensionärerna mer pengar, att minska arbetslösheten. Tjusiga meningar som går direkt in i hjärtat på den som lyssnar.

Som grädde på talet så  målar han upp någon form av utanförskap. Han ställer sig på ett subtilt sätt på outsiderns sida. Här kan man lätt luras att tro att han själv tillhör utanförskapet. Vilket är helt fel. Åkesson har långa studier, han har en solid grund att stå på och han rör sig i de fina salongerna utan problem.

Han har själv sagt att det var invandrarpolitiken och EU-politiken som fick honom att välja Sverigedemokraterna. Vilket tydligt visar på en förkärlek för det slutna samhället. Lyssnar man sedan lite mer på honom så hör man hur han berättar om rädsla för bråk, obehagskänslor när det börjar osa hett. Önskan om koncensus. Tryggheten med likformighet. När jag hör de mer personliga samtalen med honom så kommer det fram en liten hygglig men rädd kille. En försiktig liten man.

Min övertygelse är, att det är de rädda killarna som utvecklar en avsky för det okända som blir främlingsfientliga för att de är just rädda. De skräms av människor från andra länder, med starka övertygelser. Just för att de är rädda så kan de inte förmå sig till gemenskap. Istället rakar man huvudet och går ut och slåss med järnrör.

Åkesson valde en annan väg att hantera sin rädsla, han valde kostymen och de politiska korridorerna. Dock med samma motiv, ta bort det skrämmande okända och bevara det trygga blågula!

"Det är bättre att exportera trygghet än ett importera kaos", det är ett direkt citat från Åkessons tal i Almedalen. Det citatet säger väl allt, SD har många punkter i sitt partiprogram men de har endast en fråga de brinner för och det är att minska invandringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar