lördag 5 juli 2014

Får inte riktigt ihop det

Kommer nu att reflektera över både socialdemokraterna och vänsterpartiets framträdande i Almedalen.

Löfven,  visar upp en yta som jag imponeras av. Han har helt lämnat det lite skrynkliga kavajerna och entrar scenen i skräddarsydd kostym och perfekt skjorta. Snyggt och som anstår den stadsman han är.

Han fokuserar sitt tal runt Framtidskontraktet. Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten,  den bästa skolan och de lägsta inkomstklyftorna. Det är bra frågor, viktiga för Sverige.  Han visar också tydligt att han aldrig accepterar rasism, bra där.

Löfven och socialdemokraterna har många bra poänger och det märks tydligt i hans tal att det är just socialdemokraterna han representerar. Gott nog om det fanns en promilles möjlighet till majoritet.

Löfven är  vältalig men han saknar karisma,  talet lyfter aldrig. På den punkten finns det en svaghet när man ser honom i det globala perspektivet. Man ser framför sig hur Sverige kommer att falna ut i den europeiska debatten med honom vid rodret. Sorry to say, men det är så det känns.

Jonas, Jonas Sjöstedt visst hade jag redan kunnat räkna ut att just du skulle framträda i beige byxor och ljusblå skjorta.  Helt ok men tydlig markering om den enkelhet du vill spegla. Dock lite falsk, men it is your choice.

Talet var bra i sitt upplägg, korta meningar med tydliga pauser. Det var lätt att lyssna till.

Retoriken var att ta fram exempel från verksamheter med  namn och allt. Det gör också talet enkelt att förstå och pedagogiskt bra.

Ideologin var tydlig. Budskapet klart.  Inga vinster i välfärden.  Lyssnar man orden kan vem som helst ryckas med men man måste tänka ett varv till. Det finns något i logiken som inte går ihop. Varför skulle någon som satsar pengar på en verksamhet inte bry sig om den?  Man får ju inte fler kunder som genererar mer pengar genom att missköta en versamhet.
Idag finns det bolag som är 100 % ägda av det allmänna, vilka har vinstkrav på sig från det allmänna,  ska de också förbjudas. Vem ska då hämta sopor och leverera värme t.ex.
Talet genomsyras av arrogans för alla enskilda initiativ, där den enskilde har satsat kapital. Dessutom är åsikterna helt fel för jämställdheten,  men det kan jag inte gå in på här för då blir det alltför långt inlägg.

Retoriken är ideologisk men enkel.

Sammanfattningsvis växer en klump av oro i min mage. Hur ska Löfven, som styr sitt parti efter traditionella socialdemokratiska värderingar få ihop politiken med två kanske tre partier som har en inriktning som är vid skild från den traditionella socialdemokratiska.  Det känns som något som liknar en mörk sörja mer än en röd/grön röra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar