söndag 6 april 2014

Texas feeling

I lördagskväll förärade min sambo mig  en riktig favoriträtt. Han gjorde Texas Chilli con carne. Ljuvligt god och det bästa av allt det blev över till idag också. Så när jag trött och slut efter afrodansen kom hem fick jag äta rester från lördagen men inte vilka rester som helst utan den härliga chillin. Här kommer receptet mannen i mitt liv använder. Jag fick lov att kittla honom för att få det men vad gör man inte för bloggen. :)  Gör den gärna och njut.

Texas Chilli con carne 6-8 portioner

 

1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2–3 msk olivolja
1 finhackad liten gul lök
2 finhackade färska jalapeño
3 finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (burk)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
svartpeppar ur kvarn
kryddblandning:
1 ½ msk anchochilipulver eller
1 stor anchochili
1 msk chilipulver
1 msk spiskumminfrön eller mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ dl vatten

Tillbehör:
riven cheddarost
fintärnad avokado
finhackade korianderblad
finhackad lök
tunnskurna tomater
gräddfil eller crème fraiche

 

Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i 3 centimeter stora tärningar. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.

2. Mixa alla ingredienser till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn pasta. Ställ åt sidan.

3. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg åt sidan. Häll upp baconfettet i en kopp så länge.

4. Bryn köttbitarna i omgångar i litet av baconfettet samt lite matolja åt gången. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Sätt till vitlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner chilipastan och fräs i ett par minuter.

5. Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Sätt på lock och låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt baconet när 5 minuter återstår.

6. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåp i 2–3 dagar. Grytan blir bara godare av det. Servera tillbehören i listan ovan samt mjuka eller hårda majsbröd, majschips, olika bönsorter (varma eller kalla), ris eller potatis till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar