fredag 4 augusti 2017

Italien

Italien är, ett av mina favoritländer, på jorden. Kan bero på att jag varit där så ofta och att jag verkligen upplevt vardagslivet i det landet. Men det är också klimatet, kulturen, musiken, maten och mycket mer.

Tidig kväll efter strandpromenaden
Min väninna och jag for förra veckoslutet till Arma di Taggia, på italienska rivieran. När man nämner Rivieran så låter det så tjusigt oavsett om det är den franska eller italienska (franska sidan vinner nog tjusighetstävlingen, men ändå), man kan inte säga att Arma di Taggia är tjusigt men det är en liten stad vid havet, strax utanför SanRemo som är pittoresk och har charm.

Taggiasca oliver från området är kända. Därav har staden
satt upp detta monument över dem

Så typisk gatubild


Stränderna är välskötta och man kan välja om man vill spendera dagen på en strand som är helt fri från avgift och då ligga på egen handduk eller om man vill kosta på sig en dag i solstol med tillgång till dusch, toalett och servering. Vi gjorde det och med de fina stolarna på rad i sanden och de vit/blåmålade dörrarna till omklädningsrummen, kände  man sig lite som i en italiensk semesterfilm från 50-talet.
Hav och strand en ren glädje härFör att vara en så liten stad, knappt 13 000 bofasta, så finns det många restauranger att välja på och barerna trängs med varandra längs strandpromenaden. Ligurisk mat är erkänt god så man behöver inte lägga sig hungrig en ända kväll.

Italiensk glass, så gott!


Nattlivet är inte hett men barerna är öppna sent och flera kvällar i veckan så är det musikunderhållning i anslutning till strandpromenaden. Då vi var där den sista söndagen i juli så bjöd staden på ett fyrverkerispel över havet som var mycket tjusigt. Varför detta sker varje år den sista söndagen i juli har jag inte lyckats klura ut.


Smakade min första Aperol spritz,
den gav mersmak

På kullarna runt staden trängs växthusen, för det är blommor och speciellt nejlikor som är födkroken för de flesta boende här. På 60, 70, 80 och även en bit in på 90-talet var charterturismen stor och en inkomstkälla. Varje vecka kom mängder med charterturister till orten men det är borta nu. Orten är inte  längre het som resmål för nordens befolkning. De flesta lägenhetshotellen, som dåvarande Fritidsresor, hade har nu blivit åretruntboende för italienare. Visst finns turismen kvar men idag är det mer den inhemska, italienaren från de stora industristäderna som åker till havet för att få sol och salta droppar på sin kropp när semestern är inne.Arma di Taggia är inte längre den givna turistorten men en oas för oss som älskar landet och vill få en rejäl bit av det genuina Italien!

When in Italy


4 kommentarer:

 1. Ser hur fint som helst ut! Vilken underbar semester du fick tillsammans med din väninna. Vill gärna komma till Italien. Maten, kulturen, språket och naturen. Fin, fint! Belissima!

  KRAM Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen ett fint land. Hoppas du får möjlighet att åka dit snart.
   Kram
   Maria

   Radera
 2. Åh vilka härliga Italienbilder!
  Dit vill jag nästa resa!!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åk dit du kommer inte att bli besviken om du gillar Italien.
   Tack för din kommentar och att du tittar in hos mig.
   Kram
   Maria

   Radera