torsdag 17 mars 2016

Oroande ökning


Många inlägg i sociala media om glädjen över vårsolen och den kommande värmen. En fantastisk årstid befinner vi oss  i. Nu ska vi verkligen unna oss att vara glada och känna spirande förväntan på kommande varma tider.

Att vara frisk och ha ork och förmåga att känna glädje över det som nu händer i naturen, är en gåva och något att verkligen glädja sig över. Ingen kan veta om man drabbas av sjukdom imorgon men gläds åt dagen, att den är bra.

På senaste tiden har jag, kommit i kontakt, med några som drabbats av stroke och dessutom i unga år. Det har fått mig att både känna sorg och glädje. Jag gläds över att jag, ännu känner mig ganska frisk, men känner en sorg över de som drabbas och speciellt de som drabbas i unga år. När vi pratar om stroke är man ung om man drabbas före 75 års ålder.

Tyvärr så ökar antalet strokedrabbade just i de unga åldrarna och då pratar vi om människor mellan 35-50 år. Just där är ökningen som störst. Visste ni att en svensk drabbas var sjuttonde minut. Vad beror det på? Vi äter bättre, vi röker mindre, vi motionerar bra. Vad är då boven?

Många tillskriver, den högre stressen vi lever i, som en faktor. Fler och fler känner stress och det har visat sig att stress och långa arbetsdagar påverkar oss negativt även om vi älskar det vi arbetar med och är fullt engagerade i arbetet. Att arbeta för mycket kan vara en hälsorisk.

Vi måste tänka på oss själva och ta hand om oss.Det här ökar risken för stroke
 • Fetma och övervikt
 • Högt blodtryck
 • Rökning
 • Dålig sömn
 • Högt blodsocker
 • Stressigt arbete - långa arbetsdagar
 • Högt kolesterol
 • Negativ livssyn
 • Alkohol i stora mängder
 • P-piller av kombinationstyp
 • Droger
Är du osäker om du själv har början på en stroke eller om någon du umgås med har det så är det bra att känna till tidiga symptom och veta vad man ska göra. Finns att läsa om det här, AKUT-test4 kommentarer:

 1. Hemskt att din vän har fått en stroke. Varje dag är en gåva. Morgondagen ett oskrivet blad. Idag har vi haft en underbar solig dag så jag har njutit fullt ut.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Hej Anna,
  Sorry, men det blev ett missförstånd där. Jag har ingen vän som har fått stroke. Har kommit i kontakt med stroke som sjukdom genom att min dotter har arbetat med strokepatienter efter hennes studentexamen.
  Kram
  Maria

  SvaraRadera
 3. Nu hakar jag på här efter ett par dar, men jag och vännerna pratade om just detta med att vi känner till flera - allt för många! - fall av plötsligt hjärtstopp i våra bekantskapskretsar. Alla män mellan 45-50 -- alla intensiva i sitt yrkesliv, och träningsmänniskor lite över normalitet. Sunda, friska människor med mycket omkring sig, men så plötsligt... finns de inte mer. Man funderar mycket på livsstil och hälsa, måttlighet åt alla håll. Det är inte enkelt att greppa. Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår dina tankar Milla. Detta med stress och intensivt leverne är nog inte helt bra. Även om man gillar det man gör. Känner verkligen att jag behöver återhämtning. Även om jag tycker om att motionera, arbeta, umgås, gå på event och delta i föreningsliv så måste jag få återhämtning. Känner det mer och mer. Må gott.
   Kram
   Maria

   Radera