tisdag 6 januari 2015

Beffana

I vårt delitalienska hem hängde strumpan på plats vid spisen imorse. Vad betyder då detta? Jo, när de tre vise männen begav sig till Jesusbarnet med gåvor mötte de en dam som de bad följa med till Jesusbarnet. Hon slog följe en bit men gav sig sedan av. Ångrade sig efter en stund och försökte gå efter till barnet med en gåva. Hon hittade aldrig fram.

För att sona detta, har hon sedan dess begett sig ut på en nattlig färd inför den 6 januari och lämnat gåvor till barn som varit snälla under året som gått. De barn som varit elaka får kol i strumpan men andra barn får godis eller en liten gåva. Hon ser ut som en häxa och flyger ner genom skorstenen till familjer runt om i Italien i alla fall.

Vår dotter, 18 år den lilla skatten, fick ett litet paket i strumpan idag. I det paketet låg lite skönhetsmedel.

I Italien tillverkas godis som ser ut som kol och som föräldrarna ibland köper och lägger överst i strumpan för att skrämmas lite och under det ligger annat godis.

Denna helg kan kännas lite konstig, för mig som inte är uppväxt med det, då det varit så mycket runt jul och nyår och så helt plötsligt så ska man köpa en ny gåva. Men vad tusan, man ska ta alla tillfällen till fest så visst är det väl kul med den lilla strumpan.

Buona Beffana tutti!

2 kommentarer:

  1. Igenkänning på detta, när jag bodde i Spanien firade vi "Reyes" den 7e januari! :) Blev ju extra roligt med två presentdagar ;) Kramar!!

    SvaraRadera
  2. Härligt. Tack för att du tittar in hos mig.
    Kram till dig

    SvaraRadera