lördag 1 november 2014

Allahelgons dag

Denna lördag minns vi de vi håller kära som lämnat oss för alltid. En dag för eftertanke men också en dag då många festar och klär ut sig. Det ena utesluter inte det andra. Glädje och sorg går hand i hand, det är livet!

Har varit till min far och mors grav och tänt ljus. Det var fint och stämningsfullt på kyrkogården. Vill verkligen uppmana alla som har någon på en kyrkogård eller i en minneslund att gå dit. Vi behöver tid för att minnas. När såren är färska behöver vi tid för sorg.

Tror vi idag är alltför rädda för sorg. Vi skyddar våra barn från sorg, avlider någon i familjen så hittar vi på massa roliga saker för att barnen inte ska lida, dör ett husdjur skaffar vi snabbt ett nytt för att barnen inte ska vara ledsna, händer något tråkigt i skolan eller kamratkretsen gör vi allt för skydda de små liven från sorgen.

Det här är inte av godo. Idag finns det 20-åringar som uppsöker psykiatriska kliniken när deras pojkvän/flickvän lämnat dem eller när de förlorat en anställning. Det är inte ok. Det är för att de inte fått lära sig att hantera det svåra som händer i livet. Se det svåra som en del av vardagen.

Människor behöver alla delar av det som händer i livet och det är både glädje och besvikelse. Vi behöver lära oss att livet inte är för evigt. Ta vara på det här och nu. Ibland kanske man måste göra saker som inte är så kul men det gör att man blir bättre rustad för framtiden.

Just idag, tryck inte undan det som kan kännas svårt med tankar på de som lämnat er, gå in i tanken, minns och finn kraften från dessa minnen.

Allt man upplever bildar den människa man är, på gott och ont!

Önskar er alla en stämningsfull helgkväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar