fredag 12 september 2014

Bra med feministiskt initiativ

Hälsar feministiskt initiativ välkommen i debatten. Tycker det är jättebra att Gudrun fick upp dessa frågor på den svenska agendan.

Visst är jämställdheten mycket bättre i Sverige än på många andra håll men än finns mycket att göra. Än finns stora löneskillnader och än genomför kvinnor oändligt många fler timmar av olönat arbete.  Kvinnor bli dömda på ett annat sätt än män och kvinnor är hela tiden mer utsatta på olika sätt.  En förändring här måste alla politiker arbeta för.

Genom feministiskt initiativ kom den här valrörelsen att få ett större fokus på jämställdhetsfrågor och jag hälsar det med varm hand. Välkommen in på arenan!. Dock kommer jag inte att rösta på FI. Kan inte rösta på ett parti som medvetet lägger fram förslag utan ekonomisk hållbarhet. Som helt enkelt inte är finansierade och som företrädarna dessutom öppet säger att man endast har en tanke om hur det ska kunna finansieras. Så kan vi inte leka med Sveriges pengar.
FI gör sig bäst som blåslampa på de etablerade och på patriarkatet. Det är där FI har sin plattform att utveckla.

Jämställdhet är mycket viktig för mig, men har aldrig kallat mig feminist. Jag är liberal och säger man att man är liberal och verkligen förstår vad det innebär och verkligen har tagit in de liberala värderingarna räcker det. Att vara liberal innebär att man har en stark tilltro till individens förmåga att själv bestämma över sitt liv och sin tillvaro, mänskliga rättigheter, jämlikhet, jämställdhet, yttrandefrihet, religionsfrihet och marknadsekonomi sammanbundet är en liberal livssyn. Allt detta i en bukett som vilar i en korg av ett tjockt skyddsnät för dem som faller någon gång och för dem aldrig kan ta sig upp. En liberal accepterar aldrig att någon ligger i rännstenen och blir sparkad på. Alla människors lika värde och möjlighet är den grundläggande synen i liberalism. Genom detta har det för mig varit överflödigt att kalla mig feminist.

Vet också att under 100 år har folkpartister medverkat till varje reform i Sverige som har inneburit en framgång för feminismen, det är något att vara stolt över som liberal. Det gör mig dock lite ledsen att så många fina tänkande människor i vårt land inte förstår att det verkligt feministiska partiet är folkpartiet! Gör mig även ledsen att samma personer  inte ser ihåligheten i att t.ex. vänsterpartiet nu går till val på att å ena sidan kalla sig feminist och å andra sidan gå till val på att ta bort RUT och avskaffa vinster i välfärden men ge miljardbelopp till fastighetsbranschen. Var jobbar männen och var jobbar kvinnorna? Lite mer öppna ögon och eftertanke skulle vara på sin plats.

Avslutar dagens inlägg med en överblick av alla feministiska initiativ folkpartiet varit med och drivit igenom. Därmed önskar jag er också en härlig valspurtfredag!

1842
Fp inför allmän folkskola för både pojkar och flickor.

1845
Fp inför lika arvsrätt för kvinnor och män.

1846
Fp avskaffar skråväsendet, vilket skapar nya möjligheter till arbete och företagande för både kvinnor och män.

1858
Fp inför rätten för ogifta kvinnor att bli myndiga efter ansökan.

1859
Fp öppnar folkskoleseminarierna för kvinnor.

1862
Fp inför kommunal rösträtt för kvinnor med skattsedel.

1867
Sverige första liberala parti, Nyliberala sällskapet – från 1868 riksdagsparti med namnet Nyliberala partiet – tar upp kvinnans jämställdhet i sitt program.

1870
Fp inför rätt för kvinnor att avlägga studentexamen.

1874
Fp inför rätt för gift kvinna att genom äktenskapsförord förvalta sin enskilda egendom och arbetsinkomst.

1884
Fredrik Borg, liberal och radikal riksdagsledamot från Helsingborg, lämnar in den första riksdagsmotionen som kräver kvinnlig rösträtt. Motionen avslås av riksdagens kompakt konservativa majoritet.

1889
Vi inför rätt för kvinnor att väljas till fattigvårdsstyrelse och skolråd.

1890
Fp stärker lagstiftningen om arbetarskydd för kvinnor.

1903
Anna Whitlock, liberal skolentreprenör i Stockholm, blir ordförande för den nybildade Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, LKPR, som blir den helt dominerande organisationen för kvinnors rösträtt. Liberala kvinnor kommer att dominera LKPR:s arbete.

1909
Emilia Broomé väljs in i Frisinnade landsföreningens verkställande utskott. Hon blir därmed den första kvinnan i partiledningen för ett svenskt parti.

1912
Fp lägger fram en regeringsproposition om kvinnlig rösträtt. Propositionen fälls av den konservativa majoriteten i riksdagens första kammare.

1914
Föreningen Frisinnade kvinnor bildas som ett självständigt kvinnoförbund för liberala kvinnor. Bland grundarna finns Ada Nilsson och Elin Wägner.

1919
Fp inför rösträtt för kvinnor.

1927
Fp öppnar gymnasieskolan för flickor.

1960-talet
Fp tar kampen för avskaffad sambeskattning.

1979
Fp inför jämställdhetslagen.

1980-talet
Fp driver på för en utbyggnad av förskolan.

1994
Fp inför den första pappamånaden.

2006
Fp sexdubblar resurserna till jämställdhetsarbetet.

2007–2014
Fp lägger en miljard kronor på att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

2014
Fp förbjuder barn- och tvångsäktenskap.

 

2 kommentarer:

  1. Kul med någon som "vågar" politik på bloggen! Jag är nog mest liberal jag med, uppvuxen i S tradition så har jag fått tänka till själv vart jag står. Dock har jag valt att rösta ganska olika under åren, både kommunalt o i de olika valen. Den jag gillar absolut bäst bland alla politiker är Birgitta Olsson!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Då är vi väldigt lika du och jag. Också uppvuxen i S-familj. Har tänkt till själv och alltid känt mig som liberal. Vänsterliberal. Varit politiskt aktiv i 20 år men sedan 10 år inte aktiv. I år ska jag rösta olika i valen dock men det blir liberalt på riksnivå. Yes, Birgitta Olsson äger
    Kram
    Maria

    SvaraRadera