måndag 26 oktober 2015

Höst

Hösten börjar snart att övergå i november. En månad som för många är enbart mörk och trist men för mig är det uppladdning inför julen. Det känns helt ok att november är i antågande. Oktober har, vädermässigt, varit en mycket fin månad med sol och vackra färger.

Oktober kommer, vädret till trots, att lämna en svart sorgkant, som inramning. När vi kommer att tänka tillbaka på oktober 2015 kommer vi alltid att minnas en ung man som vandrade som en soldat på en skola och högg ner oskyldiga.

Sensommaren och hösten har inneburit fler sorger, morden på IKEA, nedbrunna flyktingboenden och så morden i Trollhättan. Det känns dystert. Människor som utför dåd som dessa är störda, oavsett hudfärg, det ena är inte mindre svårt än det andra. Det är fruktansvärt.

Visst har vi en ovanligt stor och svår flyktingsituation i världen och till Sverige men det ger oss inte rätt att mörda och bränna. Det tillhör människans drivkraft att ta sig bort från det svåra och hotfulla och rädda sig själv och sin familj. Tänk på hur många svenskar som lämnade Sverige varje år under åren 1880-1893, för att fattigdomen var alltför svår här.

Tyvärr har vi ett parti i Sverige som idag eldar på främlingsfientligheten, och genom sin retorik gör det rumsrent att vara nedvärderande och fientligt inställd. De eldar på tanken att alla som kommer till vårt land är ett problem, något vi ska ta hand om. Önskar att någon lyfte vad vi får. Det kommer en mängd färdigutbildade människor hit och som med rätt integration kan vara en stor tillgång för landet. Visst är situationen exceptionell just nu men jag tillåter mig att hävda, med en dåres envishet, att utan SD, hade dagens svåra situation hanterats på ett annat sätt av gemene man. Låt oss släppa problemfokuseringen och vara lösningsorienterade.


4 kommentarer:

  1. Jättebra skrivet! Skriver under på det. Ser också många som en tillgång till Sverige.

    KRAMAR Anna

    SvaraRadera
  2. Tusen tack Anna. JA, vi får inte gräva ner oss i problem. Nu gäller det att göra det bästa av situationen. Önskar dig en bra lovdag. Kram Maria

    SvaraRadera