lördag 27 februari 2016

Vin

Svenskens intresse för vin ökar. När mitt intresse för vin, då speciellt rödvin, vaknade för ca 20 år sedan var det ansett som lite "finkultur" att springa på vinprovningar och prata och smaka vin. Idag växer intresset, speciellt för fina viner. Alltfler intresserar sig för druvor, distrikt och kvalitet.

Då öppnar superentreprenören Ejnar Söder Sveriges första vinhotell, The Winery Hotel i Solna. Där ska den vinintresserade få en vinupplevelse. Det kommer att finnas egen tillverkning av ca 8000 flaskor per år. Produktionen kommer att ske av druvor som importeras från Toscana. Gästerna kommer att kunna följa vinproduktionen. Allt är synligt redan i lobbyn.

Vinprovningar erbjuds den som så önskar. Det finns beskrivningar att läsa om varje vinland samt automater i lobbyn där man kan smaka små mängder vin till man har funnit sin favorit. Här väljer man inte mat och sedan vin, man väljer vin och sedan vilken mat som passar till just det vinet.

Platsen, de valt för hotellet, kan kännas ocharmig och lite off men när man kliver in i lokalen är man i en urban miljö. Känslan är en lobby eller ett hotellrum i New York eller någon annan storstad i världen.

Hade lyckan att besöka The Winery Hotel i veckan och jag fick då en rundtur med grundaren själv, Ejnar (ja, han stavar så). Han visade äkta entreprenörskap och stor entusiasm över sitt mästerverk. Samt en nyfikenhet och vakenhet som inte alltid är vad man möter hos en man som passerat de 80. Underbart!

Den som planerar en helg i Stockholm tycker jag ska pröva denna urbana oas vid Järva krog.

Ejnar Söder


På väg till The Winery Hotel

Det bjöds på underbara godsaker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar