måndag 18 juli 2016

Nya upplevelser

Nu är vi hemma efter några jättetrevliga dagar på våra vänners lantställe i Järvsö. Vi brukar ta en tripp dit nästan varje år. Det är så vacker natur där i Hälsingland och de har ett fantastiskt fint ställe med sjötomt. Att sedan frun i huset är ett fullblodsproffs på mat gör inte vistelsen mindre trevlig.


I söndags, fick jag vara med om något nytt. Vi var på spelmansstämma i Bjuråker. Har aldrig varit på en spelmansstämma tidigare. Men det var verkligen trevligt. Ett myller av folkdräkter på stora små och de var från alla län i Sverige, tror jag. Allt inleddes med en hel mängd spelmän som framträdde från den stora scenen. Men under dagen så uppstod spontanmusik i diverse hörn där spelmän samlades och improviserade. Det var nästan det roligaste av allt. Innan vi åkte hem så fick vi njuta av en timmas sång med Lasse Berghagen. Han är ett fullblods proffs som verkligen kan hantera en publik.
Något som också var kul var att pröva de lokala rätterna som hör spelmansstämman till. Kolbullar, som kan låta mycket simpelt, mjöl, vatten och fläsk. Men ack så gott det var! Sedan blev det Hälsinge ostkaka också, inte dumt det heller!Har aldrig tänkt att jag skulle åka på spelmansstämma, men när våra vänner föreslog det, var vi inte sena att tacka ja. Man ska hänga på när möjlighet för nya upplevelser ges. Alltid kul och denna söndag var en verklig hit.

2 kommentarer:

 1. Vad spännande! Tänk vad många olika traditioner vi har i Sverige. Jättekul att få uppleva.
  Kram Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar att pröva på grejer när det erbjuds. Detta var skoj.
   Kram
   Maria

   Radera