onsdag 1 juli 2015

Svek
Varför svika? Varför utsättas för svek? Det här är ord som snurrar i mitt huvud. Svek är en så otroligt låg handling den sker med endast ett uns eftertanke men gör så ont hos motparten. Vanligt att samma person sviker och sviker och sviker igen. Det väcker också en fundering. Är det så att dessa personer är mer svekfulla, tar inte så allvarligt på sanningen, eller är det så att de är rakt igenom helt omoraliska. Eller är det så att de endast sviker vissa och att dessa personer inte betyder något för dem. Inte betyder något på riktigt, på djupet.

Har en god vän som har svikit mig ett par gånger. Har tagit väldigt illa vid mig. Ifrågasatt varför det skedde vad meningen var. Vi har, tycker jag, pratat om det och vi var överens om att ska vår vänskap kvarstå så kan inte svekfullt beteende vara en del av det. Min väninna var mycket tydlig med att hon ångrade sig och att min vänskap var så betydelsefull för henne så vi skulle stryka ett streck över det som hade hänt och gå vidare. Inga mer hugg i ryggen. Men för en liten tid sedan så hände det igen, ett svek från henne. Det känns sorgligt.

Förstår verkligen inte varför det sker. Har man diskuterat en sak och båda är överens om hur man ska gå vidare är det väl bara att följa det spåret. Man vet ju att det andra är fel.

Är absolut ingen ängel själv, har säkert svikit något förtroende ibland och kört med en nödlögn vid vissa tillfällen. Det tillhör livet ingen kan vara totalt transparant och alla måste få ha sina hemligheter och egna drömmar och funderingar. Men att göra något som man vet strider helt mot det man kommit överens om eller att gå bakom ryggen eller förtala, det är svek som är så onödigt och som gör så ont. Det är som det inre blir sönderskuret med kniv. Ett svek, när det uppdagas, kan orsaka, förutom det psykiska lidandet, ren fysisk smärta. Ofta är sveket oväntat och drabbar som ett stort slag i magen som gör att all luft går ur. Det är då viktigt att få prata om det som hänt men det är svårt för den som svikit vill ofta inte prata om det. Vill be om förlåtelse och sedan ska allt vara glömt. Det vore helt fantastiskt om det vore så lätt men det är det inte. För den som har blivit utsatt för svek behöver läka och få tröst och det är en svår och smärtsam process.

Det finns absolut ingen mening med att svika sina nära och kära. Bättre att säga som det är, även om sanningen svider, så är den bättre än ett svek. Svik aldrig din man, din kvinna, dina barn, dina föräldrar eller dina vänner. Svik inte, kort och gott.


2 kommentarer:

 1. Att bli lovad saker hit och dit och sedan inte fullfölja det är inte ok! Jag har så många elever som inte litar eller har förtroende för vuxna för att de sviker dem så ofta. Ja, mest hela tiden. Ser det även bland vuxna. Att hålla det man lovar är en HEDERSAK. Annars är det lika bra de håller käften! Att bli besviken gång på gång är svårt att glömma o läka. Din vän är ingen riktig vän! Förstår din känsla...

  Kramarom! Anna

  SvaraRadera
 2. Anna, tack för dina fina ord.
  Visst man blir så besviken vid svek.
  Kram
  Maria

  SvaraRadera