fredag 31 oktober 2014

Min dotter har alltid rätt

Mamma har alltid rätt, så brukar det låta och visst måste jag erkänna att även jag har sagt det vid något tillfälle. Nu måste jag dock säga att min dotter har rätt.

För några veckor sedan, under en middag sa min dotter,
- Jag har funderat på om misslyckande går i arv?
-Hur menar du nu? replikerade jag
Jo, fortsatte hon, många av de jag känner som nu, när vi är runt 18 år, har hoppat av gymnasiet, går arbetslös och mest driver runt har föräldrar som också driver runt. De är arbetslösa eller långtidssjukskrivna. Det har fått mig att fundera, om denna livsstil går i arv. För de jag känner som har ambition och som har mer högtflygande framtidsplaner har mer eller mindre lyckade föräldrar.

Vi diskuterade detta och visst kom vi fram till att hur man växer upp har stor betydelse. Dels finns kraven som är olika. Men även ett sätt att diskutera omvärldsfrågor och ta ställning inför problem. Det finns diskussionsgrund i ett hem med hyfsat allmänbildade föräldrar som ger en annan syn på samhället i stort. Som leder in ungdomen på tankar om den egna insatsens betydelse för framtiden.

Idag presenterades en undersökning som visade att barn som växer upp med föräldrar som är mycket sjukskrivna blir själva ofta sjukskrivna när de träder in i yrkeslivet. Då räknas sjukskrivning som överstiger två veckor. Det är också speciellt mammornas sjukskrivningsmönster som "smittar av sig" på barnen och då främst flickorna.

Vill understryka att jag inte på något sätt vill påstå att vara sjukskriven behöver betyda att man är misslyckad men denna insikt visar att mönster i familjen har betydelse. Så har man en förälder som säger upp sig vid minsta motgång och tycker det är helt ok att vara arbetslös fram till nästa jobb dyker upp och som prövar varje arbetssituation noga utifrån perspektivet, trivs jag, föder en sådan mentalitet i hemmet. Likaväl som en förälder som kämpar även i hård motvind, alltid går upp, klär sig och jobbar häcken av sig för att få bröd på bordet, föder en helt annan mentalitet. Inte att förringa i detta sammanhang är också att hårt arbete ofta bidrar till mer pengar som i sin tur medför större frihet att göra olika saker vilket också barnen ser, vänjer sig vid och vill ha i framtiden. Så visst har föräldrars syn på arbete och framgång stor betydelse.

Efter dagens nyhetssändning får jag medge att min dotter hittar sina korn av sanning och insikt i den omvärldsbevakning som hon medvetet eller omedvetet gör varje dag. För att uttrycka mig lite ungdomligt vill jag säga, min dotter äger!

torsdag 30 oktober 2014

Underbar torsdag

Mitt hjärta överraskade mig ikväll med  min favoritpasta, han gör den. Underbart god och så var det fint vin på bordet, tända ljus och så en spännande film på TV. Myskväll med andra ord. Allt hade hjärtat fixat för vår skull. Så härligt att komma hem till.

måndag 27 oktober 2014

Helgen som gick

http://replayapp.com/v/D3LWKk4jMs/?s=email&autoplay=1

Under helgen förlustade vi oss i Stockholm med teater och trevligt umgänge. Vi såg Livet är en schlager och oh så bra den var.
Vi åt sedan underbar mat på Riche och avslutade med drinkar på Anglai. En helg att minnas.
Mitt hjärta gjorde en film om helgen så följ länken ovan så ser ni hur trevligt vi hade.

Puss o kram

söndag 26 oktober 2014

Söndagsrecept

Morgondrink (sex glas)

100 g färsk bladspenat
1/2 gurka i bitar
1/3 färsk ananas i bitar
1 skalad apelsin i bitar
1/2 citron enbart saften
1 msk färskriven ingefära
1 tsk kanel
1/2 tsk gurkmeja
1 dl vatten cirka

Lägg allt i en mixer och mixa ihop till en grön drink. Nyttig att inta vid frukost. Även som förbränningsdrink men då måste man dricka ca sex glas per dag.


fredag 24 oktober 2014

Överraskning

Våra livspartners kan överraska ibland. Mitt hjärta överraskade verkligen mig för några veckor sedan. Han for iväg på en jubileumsresa med jobbet. Företaget han arbetar på firar 30 år. Det skulle bli konferens och mat och fest men även några hemliga inslag.

Sambon var måttligt road av de hemliga inslagen, han trodde det skulle bli att bada i tunna eller basta eller något liknande. Men så blev det inte, det blev besök hos byns smed.

Han la ut några foton på Facebook och det såg sotigt och varmt ut. Men så kom han hem med ett vackert halssmycke som han hade tillverkat åt mig.

Nog visste jag att hjärtat är händig med att snickra och dona men smyckeskonstnär det trodde jag inte han var.  Glad och överraskad blev jag.




torsdag 23 oktober 2014

Miss Clara

Besökte det nya fina designerhotellet mitt i Stockholms city igår. Miss Clara by Nobis. På Sveavägen 48, en gammal flickskola, där finns hotellet som fick namnet efter en rektor på skolan som hade varit en god förebild för flickorna.

Ett fint och sobert hotell med läckra detaljer. Var där på ett föredrag om "First impression". Doktor i psykologi Angela Ahola gick igenom vilka mekanismer som styr varför vi tycker om vissa människor på en gång och andra inte. En fantastisk föreläsning, så är det någon som snubblar över just Angela så stanna och lyssna ni kommer inte att ångra er.

Fin design.


Avslappnad bar


Snittar precis i min smak

Fina detaljer och god cava

I told you so! Svart/vitt är alltid rätt ;)

måndag 20 oktober 2014

Fantastiskt betagen är jag

Såg Helenius Hörna igår, då jag inte hade möjlighet i fredags. Vilken stund framför TV:n, ren glädje. Vår prins har ett helt program. Som den royalist jag är så känner jag mig så stolt över att vara svensk och ha ett sådant fantastiskt kungahus.

Vår prins, så snygg och stilig, intelligent, humoristisk och ödmjuk. Jag sitter som trollbunden, tiden flyger iväg. Tycker nästan det är overkligt att en person, med den offentliga press som han har genom det han är född till inte det han har valt, vågar vara så naturlig. Han för sig med värdighet men ändå med så mycket ödmjukhet och enkelhet. Helt fantastiskt.

Läste på sociala media någon som skrev att prinsen är så fantastisk så man nästan vill adoptera honom. Lite konstig mening kanske men det är nästan så man känner, vill inte TV-stunden ska ta slut, vill få njuta i hans närhet lite till för det är precis det han förmedlar, han förmedlar närvaro. Vilken prins!

I all denna royalistiska yra så är det ju ändå måndag och det innebär tidig väckning och arbete igen. Vinterkappa och tjockare halsduk åkte fram. Ruskväder idag.

söndag 19 oktober 2014

7 år

Igår hade jag och mitt hjärta varit tillsammans i sju år. Det var värt att fira tyckte vi.
När man träffas mitt i livet, båda med förhållanden bakom sig så är situationen annorlunda än den var när man var dryga 20 och träffade sin livspartner. Då i de 20 så handlade så mycket om framtid med barn, hus och bil samt den egna karriären. När man träffas mellan 40 och 50 så blir fokus ett annat.

Ett liv tillsammans ska formas men även ett liv med barn som någon annan är förälder till. Allt materiellt finns redan och ofta finns egna hus och lägenheter. Man ska forma ett liv som bara är vi två. Det kan på många sätt vara lättare men på andra sätt svårare.

Lättare för man behöver inte ta stora ställningstaganden om framtiden men svårare för man ska forma sig till andras barn, före detta fruar och män och familjekonstellationer av diverse slag.

För mig var förväntningarna höga. Jag såg framför mig ett liv med Per, helt utan vardag. Såg ändlösa träffar med god mat, fint vin och weekendväskor ständigt packade. Resor till främmande länder och utekvällar och skoj. Men efter några år så fungerar inte det livet och man flyttar ihop och får verkligen se varandras alla sidor. Det är inte alltid helt enkelt, när ryggsäckarna är med. Så även vi har haft våra dalar och höjder. Tvekan om vi gjort rätt har vi säkert båda känt men det har alltid funnits en röd tråd i vårt liv, kommunikation. Vi kan prata med varandra och inte enbart om vårt eget liv utan om vad som händer i världen och hur vi har det på våra arbeten och det ger så mycket energi. Vi har också en stor beundran för varandra, båda är vi hängivna yrkesmänniskor och den egenskapen uppskattar vi hos varandra. Vi delar intressen såsom kultur, mat och resor. Men vi har också intressen som vi utöver var och en för sig själv vilket också är viktigt att tillåta. Man blir mer tillåtande med åren, det är bra. Attraktionen finns och det är nog, även om det låter ytligt, det viktigaste! Utan attraktion inget förhållande tror jag.

Inget förhållande är enbart en dans på rosor men som ni säkert förstår så är vi glada att ha varandra och vi skapar en harmoni och trygghet med varandra och det var värt att fira igår. Ingen av oss kan idag se ett liv utan den andra. Det är en rätt skön känsla.

Vi firade med en kväll på stan. Började med ett glas Cava på Hattfabriken, ett mycket trevligt ställe i vår lilla stad. Ger en känsla av fransk kvarterskrog. Sedan intog vi en god italiensk middag på Fragolino och avslutade kvällen med Prosecco och GT på Folkets. Alltid kul med en utekväll och extra roligt när man har kärlek att fira.

Kärlek till er alla!





lördag 18 oktober 2014

Sitt och gå ner i vikt

Vikten, det stora problemområdet för de flesta kvinnor. Antingen är man för tjock eller för smal. Inte är det ofta man hör en kvinna utropa, åh vad jag är nöjd med min kropp och min vikt, jag är helt perfekt. Nej, det är mer suck och pust.

Har själv alltid brottats med min vikt, aldrig varit fet men kilona har rört sig upp och ner. Måste ha koll och tänka på vad jag stoppar i mig. Tror jag var fem år när jag "bantade" första gången, Inte klokt på något sätt, men det är långe sedan nu.

Vet hur svårt det är att hålla vikten och blir därför galen när jag möter människor, företrädesvis män, som är långa och smala och uttalar sig i frågan. De säger ofta, om folk äter normalt och rör sig är det inget problem. Bla, bla, bla, säger jag då. De har ingen aning.

Jag kan äta normalt och träna tre gånger i veckan eller gå ut och gå varje dag och det innebär inte att vågen börjar röra sig nedåt. Det är inte så enkelt. Jag måste markant skära ner på föda för att något ska hända.

Kan däremot sitta i soffan varje dag och gå ner i vikt om jag ändrar kost och kvantitet radikalt.
Så att säga till en överviktig person att de ska börja röra sig mer så ordnar sig allt är helt galet och mycket överlägset. Hälsar därför med glädje de rön som nu visar att kost och motion är 70 - 30.
Ska du gå ner i vikt så är 70 % maten och 30 % motionen.

Sedan är det mycket bra att röra sig för hälsan, det ger massa hälsovinster. Helt nödvändigt för ett friskt liv men det påverkar inte vikten i den utsträckning som många tror och en del vill hävda.

Sorry, men vill man gå ner i vikt så måste man skippa några chipspåsar i veckan hur mycket man än rör sig. Dock är rörelse ett sätt att omforma kroppen. Den blir fastare och snyggare om man motionerar,

Sitter just nu och funderar på om jag ska utföra ett test på mig själv, ge mig själv en utmaning med annorlunda kost och motion i 30 dagar för att se vad som händer. Tycker denna typ av utmaning är kul men ofta tappar jag motivation då jag också tycker om att äta och roa mig och anser att livet är för kort för att slösa bort på tråkigheter. Men samtidigt så är det kul att se vad man klarar av. Det kan ju även gälla kroppen och inte bara knoppen. Ja, ja få se vad jag kommer fram till ska fundera ett dygn till.

Önskar er nu en fortsatt underbar helg!

Sitter mig smal. Älskar prickiga strumpor men på
bilden ser det ut som strumporna har ett annat
mönster också. Det har de inte de är matt gråa
med prickar.


onsdag 15 oktober 2014

She's got the look

Har nu sett sjuans nya satsning, She's got the look. Inte det roligaste jag har sett men jag kommer ändå att följa det. Programmet går ut på att en kvinna ska få ett modellkontrakt med KappAhl. Vad är det för speciellt med det, kan man tänka. Jo, det speciella är att det vänder sig till kvinnor över 35 år.

Tycker det är toppen att TV tar fram äldre kvinnor och sätter fokus på dem även när det gäller kropp och skönhet. Att man kan vara vacker även om åren har gått.

Fanns tävlande på 81 år och en av de nominerade under det första programmet var hela 60 år. Underbart säger jag. Vi får se hur det går. Jag kommer att fortsätta att titta för att se vem som till slut har den bästa looken.

Liten blir stor och äldre men fab har ingen ålder!


måndag 13 oktober 2014

Måndag

Ganska trött kände jag mig idag men det var bara att kliva upp. Måndag igen då! Sminka sig i form och le. Sen var det till jobbet med fart och där fullt ös till dagens slut. På måndagar är det tur att man älskar sitt jobb.
Tjing!


söndag 12 oktober 2014

Söndagstipset

Idag blir det mer ett tips än ett recept. Vitkål är något som är otroligt gott, nyttigt och bra för figuren. Samt billigt.

Riv vitkål fint, jag hyvlar med osthyveln, ha en klick smör i stekpannan, ner med vitkålen och stek den mjuk.  Inga kryddor behövs. Sedan är det bara att äta. Så gott.

Kanonbra att ersätta potatis, ris och pasta med stekt vitkål.
Mitt hjärta, som tror han ska dö om han förtär en grönsak, älskar detta. Han blir, som ni ser, glad som ett barn på julafton när stekt vitkål serveras.



lördag 11 oktober 2014

Blomma

Fick en blomma av svärmor, Kerstin förra sommaren. Den har blommat två somrar på altanen och en vinter inne. Idag tog jag in den för vintern. Vilken fantastiskt vacker blomprakt.
Måste ha varit given med kärlek. 💗


fredag 10 oktober 2014

Svullen

Idag är en sådan där dag som inte är helt perfekt när det gäller kroppen. Min 50+ kropp känns. Jodå, så är det. Känner mig liksom svullen i hela kroppen. Har inte ätit mer än andra dagar men svullnaden är påtaglig.

Inte kul men nu har jag satt på mig mjukisbyxor och tröja, duschat och tvättat håret och satt mig i soffan för att mysa. Nu blir det Idol och lite Prosecco. Ska försöka sätta lite guldkant även på denna kväll och tänka ut ett sätt att ta mig ur min svullnad och tillbaka till min lätta känsla.

Hösten är som mest färgsprakande nu och en bra sak idag var en gräsmatta täckt av vackra löv jag passerade och förevigade.

Med den bilden lämnar jag er och önskar alla en härlig helg!

onsdag 8 oktober 2014

Nu är det igång

Japp, nu har det redan börjat, de låter inte vänta på sig. Skattehöjningarna har redan annonserats. Den nya regeringen ligger inte på latsidan. Vänstern driver på.

Skatten ska höjas för de som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden, men Vänstern önskar höjning redan vid en lön av 36 000 kronor.

Pensionsskatten ska sänkas men löneskatt ska införas för de som arbetar efter 65 år.

Företagsekonomer rasar och till och med facket är kritiska. Att kraftigt höja skatten ger ingen grund för framtida bra ekonomi. Fast skattetrycket sjönk under den borgliga regeringen så var skatteintäkterna 27 % högre 2014 mot 2006. Fler som arbetar, större insats i arbete.

Jag rasar också, återigen så är det kvinnorna som förlorar. Inom typiska "kvinnoyrken" så finns det löner runt 36 000 kronor, för de med hyfsad utbildning. Vänstern hävdar att de är feminister men skriker om skattehöjningar på denna lönenivå. Skäms!

Kvinnor som idag är 65 + , har kanske arbetat deltid eller varit hemma med barn under några år. Väljer de då att arbeta några år efter fyllda 65, för att få lite mer i plånboken, så drabbas de nu av löneskatten. Detta får även män som forrsätter arbeta långt upp i åren, men det finns fler kvinnor med låga inkomster. Ännu ett bakslag för kvinnor.

Dessutom, Sverige behöver fler som vill arbeta längre upp i åren, varför då inte stimulera detta?

Känner mig förvirrad och frustrerad.

Dock tyckte jag att samtliga partiföreträdare avtackade Reinfeldt på ett fint sätt. Sjöstedts ord till Reinfeldt var mycket fina och rätta för är det någon som visat att han aldrig viker ner sig för främlingsfientlighet, så är det just Reinfeldt. Han tog Moderaterna, från att ha varit ett beigt parti inom invandrarpolitiken,  till att bli partiet som bad alla öppna sina hjärtan. Det är stort.

Stort är också att min sambo, mitt hjärta, har träffat prinsen idag. Inte mött prinsen utan haft ett bokat möte med honom. Spännande och häftigt!

tisdag 7 oktober 2014

Voltaire

Igår var jag ute och förlustade mig med mina kontorsråttevänner i Västerås. Vi besökte Systrarna Voltaire i Igor-gallerian. Så trevligt ställe. Butik med inredning och hälsokostprodukter, samt café och restaurang.

Vi satt i cafédelen och blev serverade en fantastisk mat, bestående av lax och två sallader samt såser som var helt gudomliga. Vi fick även höra ett litet föredrag om hälsovinsterna med att äta raw-food och att till så stor del som möjligt försöka äta vegetariskt.

Så härlig kväll och jag kommer att besöka detta matställe många gånger, det kan jag lova.






måndag 6 oktober 2014

Choklad - me like

Igår fick Hem & Villamässan i Älvsjö ett besök. Mannen var utställare så jag liksom hängde på.
Strosade runt och kikade på sängar, lampor, värmepumpar, diskborstar med mera. Allt finns att se och visst blev det ett köp också, en ny stekpanna, turkos och fin.

Efter en stund begav jag mig till den avdelning, på årets mässa, som lockade mest choklad och bageridelen. Doften av nybakat spred sig och disk på disk med choklad av alla de sorter fanns att beskåda. Smakprov delades ut frikostigt, vilket var ren lycka för en chokladälskare som jag är.

Önskar er alla fina glada bloggläsare en bra början på veckan!








söndag 5 oktober 2014

Söndagsrecept

Höstrisotto med Karl-Johan svamp


45 g torkad Karl-Johan
1/2 gul lök hackad
1 l hönsbuljong
2-4 dl vitt vin
1,5 dl riven parmesanost
3 dl ris anpassat för risotto
Salt o peppar
Olivolja
Smör

Lägg svampen i blöt 30 min. Hacka den grovt och stek den i smör.
Värm olivoljan i tjockbottnad kastrull. Stek löken mjuk. Häll i riset och stek en stund.
Häll på 2 dl vin och låt det koka in i riset.
Häll i 2 dl hönsbuljong och rör i riset. När det börjar bli torrt späd med mer och rör hela tiden. Fortsätt så till all buljong är slut.  Ca 17-20 minuter bör det ta. Späd med ytterligare vin om risotton är för tjock.
Salta o peppra till lagom smak.
Rör ner svamp och parmesanost.
Servera med riven parmesan.

En perfekt rätt för en höstkväll. Smaklig spis.







lördag 4 oktober 2014

Ensam hemma

En kväll helt för sig själv kan vara bra skönt ibland. Ofta brukar vi kvinnor fylla sådana kvällar med jobb, vi passar på att tömma tvättkorgen, dammsuga, stryka eller något annat nyttigt. Men jag anser att ibland ska man endast ta tillvara en sådan ensamkväll och bara njuta. Hämta kraft för kommande jobb och även hämta kraft för familjen.

Igår fick jag en ensamkväll och jag beslutade mig för njutningstemat. Köpte mig en lax- och räkbomb och en liten flaska Prosecco, kröp upp i soffan tände ljus och njöt av stillheten och slötittade på Idol.

Dock slutade kvällen lite lustigt. Mannen hade inte tagit nycklar med sig. Rutinen i vårt hem är då att han ringer när han närmar sig hemmet så att jag känner mig trygg att öppna dörren även om det är sena natten. Igår hade jag, i min totalt avslappnade tillvaro, somnat. Hårt också! Så jag vaknade av ett ryck när det tokbankade på fönstret. Det var mannen. Fem missade samtal från honom i mobilen, som låg på min mage. Han hade ringt på mobilen och dörren i tio minuter utan någon reaktion från mig. Då trasslade han sig mot fönstret och bankade. Det var en lätt skakad man som kom in till slut. Han var på gränsen till orolig för min hälsa.

Hälsan är det nog inget fel på, jag är nog bara väldigt utarbetad och tog mig tid till vila. Då kan tåg åka genom huset utan att väcka mig.



Lite dessert, också. 😊



fredag 3 oktober 2014

Intressant kväll

Igår var det dags igen, att träffa de riktigt proffsiga kontorsråttorna. Vi träffades på Radisson Blu Royal Viking Hotell i Stockholm.

Kvällen började med snittar som var supergott fyllda med skagenröra, lax och räkor. Till det serverades ett glas Cava. Fick även ta del av brainfood-konceptet. Vilket bygger på kostens betydelse för tankearbetet och förmågan att fatta kloka beslut. Radisson har arbetat mycket med konceptet, välbalanserad kost, som ger en stabil blodsockernivå samtidigt som det ger en kulinarisk upplevelse. Det som serveras, ska så långt det går, vara närproducerat. Så bra det kan bli!

Lagom mätta och belåtna lyssnade vi till Johanna Nargell och Marc Platten, HR-personligheter på Oriflame. De guidade oss i förmågan att sätta tydliga, relevanta och mätbara mål. Mål som ger oss möjlighet till utveckling samt att lyfta vårt arbete till nästa nivå. Ett verktyg som är bra att använda inför stundande utvecklingssamtal och lönesamtal. The sky is the limit!


Mycket goda snittar och annat gott serverades.








Svart/vitt är ett säkert kort. ;)